Mi a fene az a UI és minek nekem UX?

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, ha már van weboldalad vagy ha még nincs akkor is szükséged lesz egy olyan emberre, aki átlátja és meg tudja tervezni úgy a felhasználói felületed, hogy azt a legnagyobb könnyedséggel tudja használni az 5 éves kisgyerektől a 80 éves nagymamáig bárki.

Ehhez fontos tisztázni a két fogalom jelentését.
A UI a User Interface–t jelenti, magyarul a felhasználói felületet, míg a UX a User Experience–t takarja, ami pedig a felhasználói élmény, vagyis a felhasználók tapasztalatai alapján vélt legjobb elrendezés.

Gondolom így azért még annyira nem világos, szóval nézzünk egy konkrét példát:
Tegyük fel, hogy szeretnél építtetni egy házat. Ugye ezt azért könnyebb elképzelni?
Ehhez kell neked tervrajz, amit a te igényeid szerint megtervez egy építész, gyakorlatilag ez a weboldalaknál a UX alapja. – Van egy alap elgondolás, egy struktúra, egy váz, ami már sok más hasonló jellegű, jól menő weboldalnál bevált és nálad is használható.

Ha ez megvan, akkor jön a kivitelező és felépíti a házat. – Ezt a weboldalaknál úgy hívják, hogy sitebuild, amikor összerakjuk a tervek alapján a weboldalad vázát, de még nem színes szagos, csak úgy nagyjából minden a helyén van.

Ha kész ház, akkor lehet csövezni, vezetékeket behúzni, azaz lesz valami funkciója is, nem csak egy üres téglakupacban fagyoskodsz télen. – Ez a backend fejlesztés, itt kerülnek be a funkciók az oldaladba. Ezek után jön a belső építész és elmondja neked, hogy narancssárga legyen a fal, fehér a mennyezet, és sötét barna a parketta. – Na most figyelj, ez a lényeg, ez a UI.

Szóval a UX maga a terv, az elrendezés amik később élménnyé kovácsolódnak. Viszont a UI maga a külcsíny, az ahogyan kinéz, amilyen formák és színek vannak használva. Érted már a különbséget?

Viszont, mi van akkor, ha beköltöztél a házba, ott laksz egy darabig, majd tartasz egy lakásavatót, amin kiderül, hogy nincsen terasz, ahova ki lehetne menni levegőzni, szóval annyira nem is jó ez a ház, amit sok idő alatt terveztél és felépítettél. Nyilván erre nem is gondoltál magadtól, de belátod, hogy az azért nem rossz, ha van.

Ekkor megint szólsz az építésznek, hogy tervezzen már bele egy erkélyt, mert azt szeretnéd.
Majd jön a lakberendező és csilivilire megcsinálja neked, grillezővel meg függőággyal.

Tetszik? Tetszik.

Oké. Pár nap múlva átjön a szomszéd és azt mondja túl sötét a nappalid. Megnézed és látod, hogy tényleg igaza van, kéne még oda 1-2 ablak. Újra futsz egy kört az építésszel meg a lakberendezővel.
És így tovább és így tovább mind addig, amíg tökéletesen olyan nem lesz a házad, amilyenben szeretnél lakni, és ahova mások is szívesen jönnek vendégségbe.

03_decision_process

Ugyan ez a feladat a weboldaladdal is, legyen mutatós, trendi és mindeközben átlátható és jól használható.
Reagáljon az akciókra. Például, ha küldök neked egy üzenetet egy űrlapon keresztül akkor, írja ki, hogy elküldve, vagy sikeres vagy adjon valami jelet, hogy tudjam, hogy mi történt.

Ha az emberek nem tudják használni a termékedet, nem is fogják.

Sok cég hiába költ el rengeteg pénzt hirdetésre, ha nem konvertál az oldala, ez sokszor nem a marketinges cég hibája, hanem nem megfelelő az az oldal, ahová a felhasználót érkeztetjük. Ha itt nem találja meg amit keres, vagy nehezen tud navigálni, akkor be fogja zárni az oldalt és nem hoz vásárlást.
Ebben segít nekünk a UI és a UX, hogy jó megtervezzük a felületet és az jól használható legyen. Tervezz olyan felületet, amit te is szívesen használnál. Nem várhatod el látogatóidtól, hogy extra időt fordítsanak arra, hogy megtalálják, amit nem is keresnek. Ha el akarod adni termékedet, gyorsan, egyszerűen és logikusan oda kell vezetned őket hozzá egy olyan úton, amit közben élveznek is.

Ha van weboldalad, de mégsem hallottál a UI és a UX fogalmáról, szerintünk érdemes lenne ránézni a weboldaladra. Ha te is így gondolod, küldd el nekünk a weboldalad címét a hello[kukac]creativeagent.hu email címre, és ingyenesen küldünk egy rövid véleményt róla.

Szerző: Lévai Norbert | Módosítva: 2015-október-12


Tárhely Bérlés Social Babysitting BM Média